Pas på! Plugins kan dræbe din hjemmeside

Udgivet: 19. august 2020

Plugins er meget populære, og det er der så sandelig heller ikke noget at sige til. Et plugin kan være med til at øge funktionaliteten af din hjemmeside, effektivt og billigt.

Dog har disse plugins også en bagside, og derfor skal du tænke dig godt om, inden du installere et nyt. F.eks. kan et plugin resultere i en gevaldig langsommere hjemmeside, ekstra vedligehold og sikkerhedshuller.

 

Plugins løser typisk flere problemer

Du kan sikkert nikke genkendende til, at du har et eller flere plugins, som kan mere end bare en ting. Men af disse plugins, bruger du så i realiteten alle de funktioner som de har? Uanset om du bruger ét af pluginnets funktioner, eller du bruger dem allesammen, så fylder pluginnet stadig det samme. Det betyder, at hvert et plugin der er installeret på din hjemmeside, er med til at sløve den.

Alle plugins sløver din hjemmeside, men ikke alle plugins sløver lige så meget som andre. Det som er det afgørende i denne sag er, hvor godt pluginnet er kodet. WordPress er et open source system, og alle kan udvikle temaer og plugins til WordPress, uden at der bliver stillet nogen krav til kvaliteten heraf. Derfor er det vigtigt, at du undersøger et plugin nærmere, inden du vælger at installere det.

En nem måde at undersøge, om et plugin er værd at satse på eller ej, er bl.a. ved at kigge dets anmeldelser. Om ikke andet, så kan du se anmeldelser på mange forskellige plugins her.

LøsningDer er flere ting du kan gøre for at undgå at sløve din hjemmeside mere end højest nødvendigt. En af tingene er, at du kan rydde op i dine plugins. Hvis du f.eks. har et plugin med flere funktioner, så prøv at finde et alternativ, hvis ikke du bruger alle dets funktioner. Her er det igen vigtigt at understrege, at det ikke er lige godt hvilket plugin du vælger. Vælg kun plugins som har gode anmeldelser. Sørg også for at pluginnet er testet til din version af WordPress. På den måde er sandsynligheden mindre for, at der vil opstå fejl i din WordPress-installation, i det du installerer pluginnet. For at helgardere din hjemmeside, er det en god idé at få taget en backup af din hjemmeside inden du installerer det.

 

Plugins konkurrerer med hinanden

Som nævnt, så har et plugin typisk flere funktioner. Det er der som sådan heller ikke noget galt i. Her hvor problemet kan opstå, er når to eller flere plugins har samme funktioner. Ved en opdatering af et eller flere plugins, kan der ske det, at nogle af dine plugins ikke er kompatible med hindanden. Det kan føre til mange mystiske fejl og mangler, som generelt kan være svære at spotte.

Løsning: Uanset hvad, så skader det ikke at have en frisk backup liggende af sin hjemmeside. Især ikke, hvis du skal til at opdatere dine plugins. I tilfældet af at ovenstående skulle ske, har du derfor en frisk backup at falde tilbage på. Du kan med fordel undersøge om den nyeste version af de plugins du har, er kompatible med hindanden. Denne information kan du med ret stor sandsynlighed finde på nettet, især hvis det er anderkendte plugins.

 

Plugins kan være af dårlig kvalitet

Som forklaret, så kan alle lave plugins og temaer til WordPress, hvilket både er godt og skidt. Hvis du får installeret et plugin af dårlig kvalitet med masser af unødvendig kode, kan det føre til at din hjemmeside bliver markant langsommere. Ja, faktisk har jeg flere gange set, at et enkelt plugin alene kan sløve en hjemmeside helt vildt.

Løsning: Hold dig så vidt muligt til populære plugins, der har mange gode anmeldelser. Læs anmeldelserne, og bliv klogere på hvad andre mener om pluginnet. Heldigvis er der ret stor konkurrence på “plugin-markedet”, så derfor findes der oftest mange gode alternativer.

 

Konklusion

Et plugin kan være med til at øge funktionaliteten af din hjemmeside, men kan også være med til at:

  1. Sløve din hjemmeside
  2. Forsage mystiske fejl og mangler
  3. Føre til unødvendigt vedligehold
  4. Øge risikoen for alvorlige sikkerhedsbrud

Vælg et plugin med omtanke. Gå kun efter dem med gode anmeldelser, og slet de plugins som du ikke længere bruger. Sørg derudover også for, at dine plugins holdes opdateret.

Nogle webudviklere vælger den nemme løsning når en funktion skal tilføjes til en hjemmeside – nemlig at downloade et plugin. Med andre ord, så bliver plugins tit downloadet for at løse helt basale problemer, som sagtens kan løses med sin egen kode. Ved at kode det selv, ved man hvad der skal til, for at det spiller hundrede procent sammen med resten af hjemmesiden. Derudover vil sin egen kode, også komme til at fylde mindre end hvad pluginnet vil have gjort.

Daniel Brogaard Nielsen